Lifestyle

📵 Hoe zijn 2 weken zonder social media?

 2 weken zonder WhatsApp, Snapchat, Instagram & Facebook … hoe overleef je dat? 😮De laatste 2 weken ben ik niet op social media geweest. Ik was alleen bereikbaar via telefoon, sms en mail. Hoe waren die 2 weken voor mij?

Waarom heb ik het uitgeschakeld?

Ongeveer een maandje geleden had ik op Facebook een filmpje voorbij zien komen van Tech Insider. In dit filmpje had een vrouw haar social media voor een maand uitgeschakeld. Ze vertelde dat ze zich veel beter voelde na de maand zonder social media. Dit filmpje inspireerde me heel erg en ik wou het ook proberen.😊 ..  Ik wilde meer tijd besteden aan mijn lieve moeder en broer, creatief werk (hobby) en school. Dit motiveerde mij om deze challenge met mijzelf aan te gaan!

Het doel van mij was eigenlijk om ook een maandje zonder social media te leven. Maar ik begon het best te missen na deze twee weken.  Ik heb besloten om alle apps weer te downloaden, met de voorwaarde om alleen op social media te gaan wanneer ik de tijd ervoor heb en wanneer het nodig is.☺

( Linkje video Tech Insider: https://www.youtube.com/watch?v=yceVW-0uLsg)

Hoe waren deze 2 weken?

Deze twee weken waren eigenlijk heeel erg chill. De eerste twee dagen merkte ik dat ik wel vaker op mijn telefoon keek (uit gewoonte) om te kijken of ik een notificatie had.
Na die 2 dagen begon ik te wennen aan het feit dat ik geen social media had. Ik had hier gelukkig geen problemen mee en merkte dat ik me veel frisser, blijer en gemotiveerder voelde.

De momenten wanneer ik normaal op mijn telefoon zou zitten, benutte ik nu veel beter. Ik heb een paar blogs kunnen schrijven, begon met het maken en bijhouden van een Bullet Journal (love it), investeerde meer aandacht aan leer- en huiswerk bracht veel meer tijd door met mijn familie.
Ik heb allemaal dingen kunnen doen die ik anders niet gedaan zou hebben omdat ik dan bezig zou zijn met Snapchat, Instagram etc. Deze apps zijn natuurlijk zo aantrekkelijk gemaakt, dat je het liefst heel de tijd op deze apps blijft.

Mijn telefoon had ik zelf nog wel. Ik luisterde voornamelijk muziek. Ik keek ook naar filmpjes op YouTube en naar Ted Talks. Voor school gebruikte ik de apps Magister en Outlook.

Wat heb ik gemerkt?

Na en tijdens deze twee weken heb ik de volgende conclusie kunnen trekken: het leven zonder is super chill.

Ik merkte bijvoorbeeld dat ik wakker werd met het gevoel dat ik veel langer had geslapen. Ook op school kon ik mijn aandacht er veel langer bij houden. Mijn humeur was ook zeer goed en ik werd minder snel geïrriteerd of boos. Mijn tijd spendeerde ik veel beter en ik kon veel meer uit mijn dag halen.

Natuurlijk merk je wel dat je ‘iets’ mist. Normaal app ik bijvoorbeeld elke dag met mijn familie en vrienden. Ineens was dat er niet. Gelukkig kon ik via mijn moeders telefoon appen en (video)bellen.
Ook was het wel eens lastig om te bedenken wat ik op sommige momenten moest doen, nu ik niet op social media zat. Voor mij is het normaal om op social media te gaan als ik even niets te doen heb.

Opzicht zijn dit grote problemen voor mij. Ik vind dat meer mensen dit moeten proberen. Je haalt veel meer uit je dag en het is echt heerlijk om tijd voor en aan jezelf te besteden. Deze challenge ga ik binnenkort zeker weer aan met mijzelf! Ik ga proberen steeds langer zonder social media te leven. 😊 Er is zoveel meer dan je leven op het internet, waar wij in deze tijd zo gehecht aan zijn.

Ik ben best benieuwd, zouden jullie wel een paar dagen zonder social media willen/kunnen leven? Voor hoelang dan? En waarom wel of niet ? … Let me know ! Tot de volgende keer 🌸🙋🏽‍♀️

 

8 Comments

 • V P S

  Nice Sheetal, interessante ervaring dat je jezelf gechalenged heb. Het interessante van een challenge is dat je gaat nadenken (over jezelf) en je omgeving. Ben het met je eens over dat wanneer je social media uitschakeld meer aandacht heb voor je omgeving en jezelf en dat je inderdaad dingen gaat die je misschien niet zou doen als op social media zit. Zou je het kunnen omschrijven dat je minder (on)bewuste verplichtingen voelde toen zonder zat; om up to date te zijn en/of te reageren op posts…?
  Wat ik mij ook af vroeg aan ‘p’ in de comments. Wie zegt dat je zonder social media niet kan meedraaien in ‘deze maatschappij’. En nog belangrijker: wat versta jij onder social media..? Als je bijvoorbeeld naar werk/school ed. gaat, dan kan je alsnog bellen, sms, mailen, schoolapps/werksapps gebruiken om sorta up to date te zijn, right? Wat in dit rijtje kan social media zijn. Het heeft zijn voordelen en nadelen. Het is maar net wat je kiest, hoe jij je leven wilt inrichten & hoe je in contact wilt staan met mensen; dit kan op meerdere manieren. Social media is wel een makkelijke middel om in ‘contact’ te staan met mensen. Maar eerlijk gezegd om heel de tijd naar mijn scherm te kijken om in contact te staan, maakt mij depri. Ik zie dan liever mensen face 2 face eens in een tijd.

  Wauw dit is lang geworden…🤔

  Go Sheetal!

 • pnk

  Ik vind dat meer mensen dit moeten lezen en beseffen dat niet alles om sociaal media draait. Je moet heel gemotiveerd zijn om dit te kunnen volhouden, en er is inderdaad meer in het leven dan de hele dag op sociaal media bezig te zijn.

  Ben echt trots op je 😘

 • Sita

  VPS:Wie zegt dat je zonder social media niet kan meedraaien in ‘deze maatschappij’??
  Klopt helemaal VPS; zo (zonder) heb je meer aandacht voor je omgeving en.. voor jezelf!
  Je moet jezelf niet bewust/onbewust verplicht hoeven te voelen!!
  En idd kan je ook de schoolapps/werkapps gebruiken.
  Mooi te horen dat je je al na 2 dagen veel blijer en gemotiveerder voelde en…dat je die tijd ook nuttiger besteedde;meer aandacht had voor schoolwerk en voor je familie.

  PNK:er is inderdaad meer in het leven dan de hele dag op sociaal media bezig te zijn.
  Heeelemaal gelijk!

  Rushil B:Respect.
  Ook ik heb daar respect en bewondering voor, petje af!

  Wanneer weer zonder??

 • Madhawie Dance & Videos

  Sheetal, toen je zei dat je merkte dat je (het gevoel had) dat je had geslapen, dacht ik WOW! Zoveel effect kan het hebben… Je haalt dus meer uit je dag door ‘bewust’ om te gaan met je tijd die je besteed aan social media. Het heeft me ook wel laten nadenken. Soms wil ik quality-time en vind ik het prima om niet op social media te zitten. Ik vind het zelfs belangrijk om je smartphone of dergelijke bewust niet te gebruiken. Op sommige momenten wil ik dat ook maar wil ik ook de momenten vastleggen op camera, zodat ik het later weer terug kan zien. Ik doe dat dan met apps met camera en liederen in een. Soms kan dit lang doorgaan, maar jouw blog ben ik er wel weer over gaan nadenken. Bedankt hiervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *