Lifestyle

Focus en uitstelgedrag

Hoi allemaal,

In dit artikel ga ik jullie vertellen wat mij heeft geholpen om mijn uitstelgedrag te verminderen en langer gefocust te blijven.  

De afgelopen periode bleef ik mijn schoolwerk maar uitstellen en tegen mezelf zeggen: ‘Ik heb geen concentratie dus ik doe het zo wel…’. Uiteindelijk heeft dit mij niets opgeleverd. Het heeft mij juist onnodig stress op het laatste moment voor toetsen en opdrachten bezorgd. Ik ben erachter gekomen dat het bij mij wat meer ligt aan gebrek van discipline. Dit kun je jezelf aanleren. Ik moet bijvoorbeeld soms wat strenger zijn voor mezelf.

Alles opschrijven en beginnen

Begin eerst met al je taken op te schrijven. Wanneer alles is opgeschreven, creëer je meer rust voor jezelf. Dit lijstje kun je naderhand aanvullen of bijwerken. Je kunt beginnen met de kleinste taken om in de motion te komen. Wanneer je al in de motion bent, is het makkelijker om door te gaan. Wanneer je taak voltooid kun je deze doorstrepen of afvinken. Het geeft een goed gevoel. Het is een stap in de juiste richting.

Denk aan de 2-minuten regel: Uit alle taken die je hebt, kun je sommige dingen binnen twee minuten doen. Denk zo aan een mailtje beantwoorden, het bureau netjes maken of je planning bijwerken.

Plannen is belangrijk,  je eraan houden is nog belangrijker!

Jezelf motiveren

Mijzelf motiveren heeft mij erg geholpen om uitstelgedrag te verminderen en langer gefocust te blijven

Ik heb veel geprobeerd om mijzelf gemotiveerd te krijgen. Denk zo aan youtube filmpjes van mensen die hen productieve dag laten zien (https://www.youtube.com/watch?v=tpiw74bZfGM of hoe uitstel je gedrag kan stoppen (https://www.youtube.com/watch?v=ZXyY_foOel0) et cetera.
Maar uiteindelijk heb ik gemerkt dat het bij mij echt in mijn hoofd zit. Ik moest het gewoon doen! Wanneer ik alles af heb, dan kan ik genieten van mijn vrije tijd met een goed gevoel.

Vaak heb je een doel en weet je wat je wilt bereiken binnen een periode. Deze doelen zijn meestal haalbaar. Wanneer je je focust hierop en blijft bikkelen haal je het!

Reflecteren

Wanneer je weet wat je fout doet, kun je deze fouten ontwijken. Wanneer je weet wat je goed doet kun je hiervan een gewoonte van maken.

Reflecteren geeft inzicht en hierdoor kun je bij jezelf stilstaan of dit de manier is hoe je dingen wilt aanpakken. Wanneer je jezelf doorhebt kun je nieuwe methodes toepassen. Bij mij heb ik gemerkt dat mijn telefoon een grote afleiding kan zijn. Op het moment dat ik ga beginnen met schoolwerk leg ik mijn telefoon buiten het zicht.
Ook helpt het bij mij als ik een nette omgeving heb. Ik ga mij anders storen aan de ruimte.

Clear space = clear mind

Uitstellen is een slechte gewoonte, en discipline is vaak hetgeen wat je moet hebben om het beste uit jezelf te halen! Hebben jullie nog meer tips? Laat het vooral weten, ik ben benieuwd! Tot snel weer!


You will never be always motivated, so you must learn to be disciplined

3 Comments

 • M.

  Wat een leuke blog om te lezen, Sheetal! Ik raak er echt geïnspireerd door. Vandaag heb ik met energie een to do list gemaakt n.a.v. je tips. Bedankt daarvoor. Doorstrepen van voltooide taken helpt mij ook, zo herkenbaar! Ik reflecteer ook soms maar het is belangrijk om het vaker te doen zoals je schrijft. Ik ben benieuwd of je echt simpele methodes of manieren kent waarmee je (leuk/goed) kunt reflecteren op je dag of je doelen. Zou je daar een keer een blog over willen schrijven? Zou dat graag willen leren toepassen… Nou ik ben benieuwd naar de volgende blog meid 😍

  • Sheetall

   Hi M,

   Dankjewel voor jouw reactie, super fijn dat je er ook wat aan hebt! Momenteel werk ik aan wat andere blogs maar jouw suggestie komt op mijn lijstje! Tot snel weer. <3

   • M.

    Hi Shee, dankjewel voor jouw reactie! Zo snel ben je :). Top, ik kijk uit naar je nieuwe blogs en ik zou het echt tof vinden als je mijn onderwerp een keertje uitwerkt… so much to learn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *